1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите за млади фермери се изчерпаха

Субсидиите за млади фермери се изчерпаха

Безвъзмездната помощ е до 25 000 евро

 

Приемът на проекти за субсидиране на млади фермери се прекратява от 26 юни заради изчерпване на бюджета. Заповедта на министъра на земеделието Валери Цветанов е от понеделник, като на службите се дава 15-дневен срок да приемат вече подготвените проекти, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев, цитиран от Дневник.

При разпределението на бюджета по отделните мерки за млади фермери бяха заделени 100 млн. лв., но поради големия интерес има опасност да отпаднат много изрядни проекти, прогнозират експерти. Само службата по съвети в земеделието неотдавна е изработила хиляда проекта, които са извън приетите до момента 4100. В момента агроведомството обсъжда варианти за решаване на проблема, тъй като много производители са изгубили немалко време и средства да подготвят проектите, по които очакват финансиране.

"Обмисляме вариант да одобрим 30% повече проекти от лимита, тъй като практиката сочи, че по различни причини определен процент от получателите на средства не изпълняват проектите си и ще връщат парите. Подобна беше практиката и по програма САПАРД, затова ще поискаме разрешение от Брюксел", обясни още Пейчев.

Безвъзмездната помощ за стопанствата на млади фермери е до 25 хил. евро, които се отпускат на равни годишни вноски (по 5 хил. евро) в продължение на пет години. Целта на това подпомагане е да се осигурят средства за покупка на животни, ремонт на съществуващи постройки и др.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.