1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидиите за земеделие намаляват

Субсидиите за земеделие намаляват

Най-облагодетелствани са земеделците в Исландия, Норвегия, Япония, Швейцария и Корея

Земеделските стопанства в развитите страни са получили миналата година по-малко субсидии, става ясно от новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В някои страни държавните помощи формират до една шеста от доходите на стопаните.


В много от страните-членки на Организацията субсидиите все повече намаляват. Въпреки това те продължават да изкривяват пазара, се казва в доклада.
През миналата година стопаните в държавите, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, са получили средно по 18% от брутните си доходи под формата на субсидии. Преди 20 години този дял е бил 30 на сто. Общият размер на помощите е бил 194 милиарда, като половината от тях са били свързани със земеделска продукция, което е довело до изкривяване на пазара.
В Организацията членуват 34 страни, които имат висок жизнен стандарт. Сред тях са голяма част от членките на Европейския съюз, Съединените щати, Австралия и други.
Най-облагодетелствани са земеделците в Исландия, Норвегия, Япония, Швейцария и Корея, като те получават между 50 и 66% субсидии. Чили, Австралия и Нова Зеландия пък са сред похвалените от Организацията страни, тъй като там делът на помощите е по-малък от 3 на сто.
В Европейския съюз фермерите получават около една пета от доходите си от държавата. На подобно ниво са колегите им от Китай с 18%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.