1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Суматоха, даже тютюмаха

Суматоха, даже тютюмаха

Дори пробудени от изстрела „избори“, политиците забравят ли, че всеки ден сядат на трапезата?

Суматоха. За трети път в рамките на има-няма година и половина. Имам предвид, разбира се, изборите и все чисто новите правителства. Тези събития преминават даже във фазата на тютюмахата, ако го караме по Радичковски. Та тази повратлива суматоха около земеделието бива някак скатана, дремеща между изборите. Приспана от политици, на които хич не им беше до земеделие. Само тихом-мълком дремещият селски суверен се стряска от някакви недомислици. Какво не му мина през главата. Ту го натискат да не изнася зърно, ту разпалват многострадалческото му въображение - как апашите на Капитан Андреево ще бъдат изловени и ще настъпи нулева корупция. Прекрасният нов свят! Ама апашите пак прецакаха властта. Съдът – за такива като мен - съвсем очаквано, върна лабораторията на онези от „подземния свят“, както ги титулуваха. Мутри вън! се оказа трудно, те май имат по-добри адвокати. Или хубав „чадър“, един Бог знае.

Откъртиха по една въздишка хората от агробизнеса като видяха НСП, а после и забележките – хабер от ЕК. Каква суматоха се заформи около законотворчеството – класика в жанра! Какви ти промени в поземлените отношения? А къде го Законът за браншовите организации? И т.н. Слава Богу, в последния момент – след куп глупости, изговорени от хора, които хабер нямат от земеделие, се гласуваха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Така до земеделците ще отидат 33 млн. евро, жадувана сега помощ.

Производителите на зърно ръгнаха с остена министъра – какво зърно се внася, колко, а фитосанитарният контрол къде го? Тъкмо министърът се ожали в ЕК, че така не бива да се прави дъмпинг. И ето ти – сега пък безмитен внос на плодове от Молдова. ЕК и тя ги върши едни недомислици – да се застреляш. Внос, така урбулешката, без правила, що за политика? Пък макар и в подкрепа на пострадалите от войната фермери? И в Брюксел прихванаха тютюмаха. Не щат и да чуят за отлагане на ОСП с още една година, пък за Зеления пакт, да не говорим. Продоволствена криза ни грози, обаче пък тя ще бъде „еко“. Чиновниците от Брюксел искали нашата обосновка за агроекологичните плащания. Но къде е тяхната оценка за въздействие от прилагане на зелените практики? Къде са им решенията за дерогациите от изискванията за ДЗЕС, например. Земеделският ни министър с право ги притисна.

Вторичното законодателство за новата ОСП – мъти ли се още? У нас - някой политик да е говорил за земеделие в последните две години? Е, да! Убеждаваха ни защо трябвало напояването да се зачеркне от Плана за възстановяване! Сега предстои голямото дърдорене. Кандидат-народните избраници, нямащи вид на пострадали от продоволствената криза, ще ни омайват: ще ви „предложиме“ едни политики, ще ви „спасиме“, ще ви „дадеме“. Голямо мекане ще падне. Гениалният Радичков: След възгласите „Кво става там?“, „Стой!“, „Дръж!“ и „Ах, майка му стара!“, в суматохата ще се включи и суверенът.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.