1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: 98 млн.евро ще бъдат пренасочени към мярка 321

Светлана Боянова: 98 млн.евро ще бъдат пренасочени към мярка 321

Снимка:

На общините ще се дава и безлихвен заем от държавния централен бюджет

98 млн.евро ще бъдат пренасочени към мярка 321 от друга мярка. Това съобщи на среща в Благоевград зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, предаде Агенция "Фокус". За целта е необходимо Европейската комисия да одобри нотификацията на страната ни. Според прогнозите на Боянова, най-рано в края на годината решението на ЕК ще стане ясно.

Зам.-министърът обясни, че със сигурност догодина прехвърлянето на средства от една програма към друга ще стане факт. Друга новост, която предстои, е мярката за деинституционализация, т.е закриване на досегашните домове и интернати за настаняване на деца в селските райони, а на тяхно място да се изградят центрове от нов тип. За целта ще бъдат осигурени 6 мнл.евро.

„Добрата новина за общините е, че вече ще бъдат осигурени средства за изпълнението на проектите им докрай - по този начин ще се осъществяват качествени проекти”, заяви зам.-министърът.

Освен това на общините ще се дава и безлихвен заем от държавния централен бюджет. И тази година Данък добавена стойност ще се плаща при междинните и окончателни плащания. По отношение на "Лидер" Боянова обясни, че предстои да бъде завършена първата подготвителна фаза на програмата. Необходимо е да бъдат въведени срокове както за държавната администрация, така и за бенефициентите, тъй като в настоящия момент придвижването на документите става изключително бавно. Боянова бе категорична, че подаването на документи по електронен път би улеснило изключително много работата, за съжаление обаче на този етап „електронизацията е малко далече”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.