1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: Предвижда се допълнително финансиране за зеленчукопроизводители и овощари

Светлана Боянова: Предвижда се допълнително финансиране за зеленчукопроизводители и овощари

140 млн. евро са предложени за прехвърляне по мярка 121

По мярката ''Млад фермер'' от Министерството на земеделието и храните са предложили на ЕК 40 млн. евро за прехвърляне. За мярка 121 са 140 млн. евро, а за мярка 321 са 130 млн. евро, заяви Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, предаде радио ''Фокус''.

Нотификацията е изпратена, а отговорът се очаква до края на годината. Що се касае до прехвърлянето, което е поискано още миналата година в размер на 26 млн. евро към мярка 121, зам.-министърът обясни, че скоро ще стане ясно ще има ли одобрение или не. Тя уточни, че дори и без одобрение 26 млн. евро биха могли да бъдат отпуснати като прием още тази година за зеленчукопроизводители и овощари по мярка 121, както и за лица, които са кандидатствали по ''Млад фермер'', но искайки да модернизират стопанството си по мярка 121 и за полупазарни стопанства. За тях се предвижда прием през октомври, когато със сигурност ще има индикация от комисията за одобрение или не.

Светлана Боянова уточни, че държавната подкрепа за зеленчукопроизводителите може да бъде правена по определени правила. Единият начин е, чрез финансиране на сектора с национални доплащания, както и с Програма за развитие на селските райони.

Тя добави, че националните доплащания са на хектар, а не на сектори. Селскостопанската политика е реформирана така, че да няма подпомагане обвързано с производството. Естеството на зеленчукопроизводството и овощарството е, че се прави на малко декари и затова се получава, че те вземат по-малко пари от зърнопроизводителите. Поради това съображение се предвижда допълнително финансиране за зеленчукопроизводители и овощари.

На 15 септември беше подписана финансова рамка от различните представители на сектори. Според зам.-министъра те ще бъдат най-вече за тези, които най-много се нуждаят от финансови средства. След различни дискусии за подпомагане са включени и картофипроизводители, зеленчукопроизводители и овощари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.