1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Жекова представи приоритетите за работа на МОСВ

Светлана Жекова представи приоритетите за работа на МОСВ

Най-важен приоритет е размразяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г”

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова изброи приоритетите за работа на МОСВ в служебния кабинет. Това се случи по време на официалното представяне на заместник-министрите, с които ще работи.

Като най-важен приоритет в работата на екипа, министър Жекова определи размразяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г”. Тя подчерта, че усилията ще бъдат съсредоточени върху минимизиране на риска от загуба на европейски средства и върху ускоряване на процесите на верификация на искания за средства, разплащанията към бенефициентите и подготовката на доклади по сертификати към Национален фонд. „Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено“, обеща министър Жекова.

„Служебният кабинет и в частност нашият екип, има отговорната задача да подпомогне успешното приключване на настоящия програмен период. В същото време ще направим всичко възможно да ускорим процеса на подготовка на оперативните програми за периода 2014-2020“, каза още тя.

Като друг ключов приоритет в политиката на служебното управление на МОСВ,  министърът посочи политиката по изменение на климата, която е приоритетна и за ЕС. „Наясно сме, че все по-често ще ставаме свидетели на екстремни изменения на климата – засушавания и наводнения. Именно заради това сме убедени, че е необходимо да се обърне по-сериозно внимание на превантивната дейност и на адаптацията“, поясни Жекова.

Министърът се ангажира, че ще бъдат положени всички усилия за  ефективната работа по изготвяне на плановете за управление на речните басейни, плановете за управление на риска от наводнения и по Националния план за управление на отпадъците. Освен по тези приоритети  МОСВ ще работи активно и по нормативните актове, свързани с хармонизиране на националното законодателство с това на Европейския съюз и особено по тези, които се отнасят до наказателните процедури.

Министърът обяви и тримата си заместник – министри, с  които ще работи в рамките на служебния мандат.

Aтанаска Николова ще бъде заместник-министър с ресори „Фондове на Европейския съюз за околна среда“ и „Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество“. Тя има богат опит, свързан с проекти по управление на околната среда. От близо 15 години се занимава с тези теми, като под нейно ръководство са финализирани над 30 международни и национални проекти.

Владимир Дончев ще бъде с ресори „Управление на водите“ и „Национална служба за защита на природата“. Той е работил в МОСВ в продължение на 17 години и  е заемал различни експертни длъжности,  бил е директор на Дирекция „Води“ от 2006 г.  до 2008 г. От март 2008 г. досега е главен експертен сътрудник в Комисията по околната среда и водите на НС на Република България.

Третият заместник-министър Бойко Малинов ще бъде с ресори “Превантивна дейност” , „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, „Опазване чистотата на въздуха“ и „Политики по околната среда“. Той е експерт от МОСВ и  работи в него от началото на 2000 година. От 2004 г. до 2009 г. е началник отдел „Предотвратяване на промишленото замърсяване“, а от 2009 г. до момента е директор на Дирекция „Превантивна дейност“. Участвал е в преговорния екип на министерството за присъединяване на България към Европейския съюз относно Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, както и в разработването на разпоредби в националното законодателство относно контрола на индустриалното замърсяване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.