1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светослав Симеонов: Изплащането на директните субсидии на единица площ най-вероятно ще започне в началото на 2011 г.

Светослав Симеонов: Изплащането на директните субсидии на единица площ най-вероятно ще започне в началото на 2011 г.

Снимка:

Изработена е държавната помощ за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди

Изплащането на директните европейски субсидии на единица площ най-вероятно ще започне в началото на следващата година, а не от 1 декември тази година, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) Светослав Симеонов.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обясни, че плащанията ще започнат, след като бъде обновена ортофотокартата за земеделските площи. „С Европейската комисия е съгласуван план, по който се работи, включително и за ортофотокартата. Отчитаме, че сме малко по-напред от предвиденото като срокове - заснемане, дешифриране, но вероятно плащанията ще бъдат след Нова година. Всяко плащане е свързано с някакви условия, а те в случая са изработване на ортофотокартата, нейното признаване, за да няма санкции от ЕК", обясни Димитров.

Той допълни, че е изработена държавната помощ за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди, но страната ни не е получила нотификация за това. Държавната помощ е изпратена в Министерството на финансите, защото това касае техните компетенции.

Междувременно парите за възстановяване на акциза (около70 млн. лв.) са включени в плащанията на хектар - или в предвидените за национални доплащания към преките евросубсидии 300 млн. лв. от Бюджет 2011. След като България получи нотификацията от ЕК, парите за акциза на горивата може да бъдат отделно плащани. Разглеждането на нотификациите трае между 6 и 8 месеца. Имало е две техническа среща с ЕК по този въпрос.

Зам.-министър Димитров гарантира, че преди Нова година ще започне плащането на около 74 млн. лв. на животновъдите по схемата за глава животно. Догодина ще има ръст в парите за стопаните, но колко ще е той, ще стане ясно след приемането на Бюджет 2011.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.