1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световноизвестни учени идват в България за конференция по общоевропейската аграрна политика

Световноизвестни учени идват в България за конференция по общоевропейската аграрна политика

 

Над 15 световноизвестни учени в областта на селското стопанство и биотехнологиите идват в България за участие в международна конференция на тема: "Реформата на общата аграрна политика и изграждане на земеделие, основано на научни знания в селските райони на страните-кандидатки за ЕС". Форумът ще се проведе на 4 и 5 октомври в "Гранд хотел София".

Международната проява съвпада с 20-годишнината на АгроБиоИнститута (АБИ) и 70-годишнината на Института за аграрна икономика.  АБИ е създаден през 1985 г. и е безспорен лидер в биотехнологиите в Източна Европа. Научноизследователският институт се ръководи от консултативен съвет, в които влизат водещи учени по растителни биотехнологии от целия свят. От 1999 г. АБИ е избран от Европейската комисия за Център по компетентност по растителни биотехнологии, както и за регионален център на страните от Източна Европа в областта на регулациите и контрола на генно-променени растения.

АБИ обслужва българското земеделие като акредитирана лаборатория за създаване на суперелитен посадъчен материал от икономически важни за страната видове като лоза, картофи, ягоди, малина, роза и др.  Повече от 10 г. институтът поддържа единствената за България и региона ген банка. В нея се съхраняват образци от ценни за страната видове – 203 сорта лоза, 13 естествени форми български диви лози, 42 сорта ягоди, 11 сорта малини, 71 сорта роза, 160 сорта картофи и др. Ген банката служи за изходна база за създаване и изпълнение на национални програми за посадъчен и семенен материал.

Сред признатите от световната общественост научни постижения на АБИ са създаването на 33 генетично променени нови линии и сортове, които са устойчиви на болести, насекоми, хербициди, засушаване, измръзване, тежки метали и др. Получени са и форми с подобрени хранителни качества. Продуктите не са комерсиализирани.

По повод 20-тата си годишнина инстиутът организира ден на отворените врати. На 3-ти октомври от 14.00 до 16.00 в АБИ могат да се посетят лабораториите и да се видят научните разработки. 

Уважаеми колеги,

При интерес от ваша страна към Деня на отворените врати на АБИ, моля заповядайте на 3 октомври 2005 г. между 14 ,00 и 16,00 часа. Лабораториите на института са в сградата на Биологическия университет на бул. "Драган Цанков" №8, ет. 4.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.