1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Таксите за билки са некоректни

Таксите за билки са некоректни

Да се опазват редките лечебни растения, а за бурените да не се плаща

 

България е единствената страна в Европа, в която за брането на билки се плаща такса. В същото време на безработните им плащат, за да не работят. Брането на билки трябва да се улесни, коментира д-р Крум Крумов, президент на фирма “Дрога”-Замфирово.
Според него брането на билки трябва да се улесни. Защото бюрокрацията ще преориентира хората да крадат и тогава кой ще плаща такси, за да храни чиновника. Досега имаше 10 вида билки, за които не се плащаше, а общините с повече безработно население намалиха таксите. Друг аргумент срещу таксите е, че повечето от билките се събират от площи, които са предимно частна собственост - гори, ливади, пасища и др.
А да отглеждаш култивирани билки е доста трудно, да имаш договор и да си сигурен, че продукцията ти ще бъде изкупена. Например от 1 декар могат да се произведат 200 кг чубрица. При продажна цена от 2,5 лева се получават 400-500 лева. А ако човек отглежда 10 дка - стават 4000 лева.
Пазарът на билки никак не е лесен. Известно е, че събирането им е приоритет на по-бедните нации, които осигуряват и по-ниски цени. Тази година ще се търсят цветни билки като бъз, липа, иглика. Задължителен е и интересът към традиционните масови билки - коприва - листа и корени, хвощ, троскот. Постоянен е и интересът към плодовете - шипка, глог и др. Но те ще вървят с едно единствено условие - качеството.
Законът трябва да се съсредоточи върху опазването на билките, които са от забранителен и ограничителен вид, върху родните паркове и резервати. Не трябва да се събират такси за билките, които са плевели и бурени, а те са най-малко 20 и цяла поредица от плодове. Просто да се разреши организациите и асоциациите да контролират процеса. Но нека не се занимават, че са набрани 500 кг корени от коприва - тя няма да свърши никога. Същото е и положението с глухарчето, хвоща, комуниката./mont-press.com/

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.