1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговски преговори между ЕС и Меркосур

Търговски преговори между ЕС и Меркосур

Договорени са били и вносни и износни лицензии за различни индустриални стоки

Търговията с аграрни продукти и храни беше една от основните теми при поредния кръг от преговори за сключване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и страните от най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка - Меркосур.

Преговарящите екипи са дискутирали и въпроси относно устойчивото развитие и достъпа до суровини и енергийни източници. Договорени са били и вносни и износни лицензии за различни индустриални стоки. Определен е бил и начинът на обозначението за произход на морски продукти и други аграрни суровини и преработени хранителни продукти.

Най-големи разногласия е имало относно предложенията на южноамериканските държави за митническите ставки при селскостопанската продукция, както и за субсидиите в земеделието.

Разкритият наскоро в Бразилия скандал с говеждото месо не е бил тема на разговорите. Сигурността на храните ще бъде поставена обаче на дневен ред при следващия кръг от преговорите.

Европейският съюз внася от страните-членки на Меркосур предимно соя, кафе и месни продукти, а продава основно машини и лекарства. Преговорите между Брюксел и представителите на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай продължават  вече 18 години. Венецуела, която също е членка на Меркосур, не взима участие в тези преговори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.