1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговските банки ще рефинансират проекти по програмата за селските райони

Търговските банки ще рефинансират проекти по програмата за селските райони

От началото на следващата година

До две седмици ще има работен вариант на меморандум, който Държавен фонд „Земеделие” – РА (ДФЗ) ще подпише с търговските банки за сътрудничество по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.. Това се договориха представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ДФЗ и Асоциацията на банките в България след проведена работна среща днес, съобщиха от фонда.

Самият меморандум трябва да бъде подписан до края на ноември, с което ще се даде възможност от началото на 2010 г. с финансов ресурс на ДФ „Земеделие” да се рефинансират проекти от търговските банки по Програмата за развитие на селските райони.

За изграждане на сътрудничество в тази сфера представителите на МЗХ, ДФЗ и изпълнителните директори и директори по кредитиране на 16 търговски банки се договориха на 17 септември на среща, организирана по инициатива на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

На днешната втора подред среща заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов информира представителите на банките, че ръководството на фонда заедно с МЗХ е предложило в бюджета на институцията за 2010 г. да се заложат 100 млн. лв., които да се използват за рефинансиране на проекти по ПРСР. Точният размер на финансовия ресурс ще бъде определен след разговори с Министерството на финансите като той ще зависи и от възможностите на държавния бюджет за следващата година.

До края на годината трябва окончателно да се изчисти и конкретната схема, по която на банките ще се предоставя финансов ресурс, с който те от своя страна да кредитират кандидати по европейската програма. Самата схема ще може да се приложи реално от януари догодина, след като стане ясно и с какви средства ще разполага ДФ „Земеделие” за целта. Следващата работна среща между представителите на търговските банки, ДФ „Земеделие” и МЗХ, ще се проведе на 23 октомври.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.