1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговският спор между Вашингтон и Пекин стигна до Световната търговска организация

Търговският спор между Вашингтон и Пекин стигна до Световната търговска организация

Двамата държавни ръководители ще разговарят в края на месеца при срещата на върха на Г-20 в Аржентина

Търговският спор между Вашингтон и Пекин стигна до Световната търговска организация. Арбитражният съд на организацията ще разгледа наложените и от двете страни наказателни мита и евентуалните нарушения на интелектуална собственост, за които Съединените щати обвиняват Китай.

Започналата от американския президент Доналд Тръмп търговска война с големи икономики като Китай и Европейския съюз, набира все по-голяма скорост. В сряда Белият дом отново засили натиска си върху правителството в Пекин, и то само седмица преди срещата между Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин.

Според Тръмп Китай не е променил своите несправедливи, непоносими и изкривяващи пазара действия. Досегашните наказателни мита, наложени от Съединените щати, не са повлияли на Пекин, смятат във Вашингтон и обвиняват Китай в кражба на интелектуална собственост. Двамата държавни ръководители ще разговарят в края на месеца при срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Преди това Тръмп заплаши с нови мита, тъй като страната му се чувства измамена от Китай.

Арбитражният съд на Световната търговска организация ще разгледа и жалбата на Швейцария срещу американските вносни мита за стомана и алуминий. Според правителството в Берн, мерките на Вашингтон не са оправдани. За разлика от други страни, отговорили на американските мита с подобни мерки, Швейцария не вдигна вносните мита за американски продукти, тъй като не вижда смисъл в подобна крачка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.