1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговското споразумение между ЕС и Канада ще бъде гласувано днес

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще бъде гласувано днес

Споразумението обаче има много противници сред евродепутатите

Търговското споразумение между Европейския съюз /ЕС/ и Канада ще бъде подложено на гласуване днес, 15 февруари в Европарламента. Със споразумението, известно като CETA, което бе подписано миналия октомври, се премахват 99 процента от митата между двете страни и се прави опит за хармонизиране на здравните и екологичните стандарти. То предвижда и система за арбитраж между инвеститорите и държавите-членки, който според противниците на СЕТА дава твърде голяма власт на корпорациите, пише bnr.bg.

Споразумението обаче има много противници сред евродепутатите.

Първата по големина група на ЕНП заяви твърдата си подкрепа за текста, както и група на Либералите. Втората по брой фракция на социалистите обаче до късно снощи не беше постигнала вътрешен консенсус, въпреки че нейния лидер Джани Питела подкрепи споразумението.

Очаква се срещу споразумението с Канада да гласуват български евродепутати от БСП, след като лидерът Корнелия Нинова настоя за това.Момчил Неков потвърди пред БНР, че ще гласува „против“, очаква се същото да направи и Георги Пирински, който препоръча отказ от СЕТА още като докладчик в социалната комисия на ЕП. Сергей Станишев и Петър Курумбашев до вчера не бяха обявили дали ще изпълнят решението на партийната им централа в София.

Твърдо против търговското споразумение е крайната левица в ЕП, а групата на „Зелените“ също подготвя протестен вот - каза лидерът им Ска Келер:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.