1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търсят белгийското месо за проверка

Търсят белгийското месо за проверка

Все още не е ясно дали пратката, открита в Благоевград, е същата, за която вчера писа гръцкият в. “Етнос”

 

      Българската и гръцката ветеринарни служби търсят за проверка белгийското месо, което според вестник "Етнос" било негодно. Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарна служба доц. Жеко Байчев.

    Той обясни, че вчера е изпратил запитване до гръцкия си колега относно публикацията във в. "Етнос". От там обаче още не били отговорили на въпросите, защото тепърва се запознавали със случая.

    "Писмено сме им изпратили няколко въпроса ­ къде е произведено това месо, за което се говори в публикацията на в. "Етнос", кога е тръгнало от Белгия, в кой град в Гърция е пристигнало, коя е фирмата, която извършва операциите с месото."

    Според доц. Байчев южната ни съседка трябва да провери коя е фирмата доставчик, за да може да се назначи проверка от нашата служба, която да открие месото в България.

    "При търговския документ, който трябва да се намира в Гърция, трябва да има номера на предприятието, когато гърците намерят този документ те трябва да ни подадат от кое предприятие е вносът и кой е търговецът, който го е движил. Дали е българска или гръцка фирма, или пък е някаква друга. Ако е гръцка вече те ще си поемат случая и ще си направят разследване и обратна проследяемост. От друга страна, ако се окаже, че е наша фирмата и ние получим съобщение коя е тя, имаме начин, по който да проверим всички складове и предприятия, с които търгува. Докато сега никой нищо не знае." обясни още доц. Байчев.

    В същото време вчера ветеринарната служба е засякла 3,1 тона обрезки от едри преживни животни, внос от Белгия, в предприятие в област Благоевград. Пратката била предназначена за Гърция. Общото количество било 20 688 кг. При доставката обаче, ТИР-ът, с който било превозвано месото, аварирал у нас на 9-и октомври тази година. Според собственика на фирма "Юриек 2001" село Чучулигово, в която вчера били открити обрезките, той се съгласил да приеме част от товара, тъй като изпратената кола от Гърция била с по-малък обем.

    Пратката обаче била поставена под възбрана и месото все още се намира в складовете на фирмата.

    При проверка системата ТРЕЙСИ, ветеринарната служба е установила, че вносът е осъществен от белгийската фирма "Кюмит ­ еф 347". Освен това в системата било записано, че месото е проверено от белгийските ветеринарни власти и по тяхна преценка отговаря на всички показатели за търговия със страните членки на ЕС.

    Предстои службите да направят анализ на откритото месо, за да проверят дали то наистина е негодно.

    Все още обаче не е ясно дали пратката, открита в Благоевград, е същата, за която вчера писа гръцкия в. "Етнос".

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.