1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търсят се 100 млн. лв. за разплащателната агенция в агросектора

Търсят се 100 млн. лв. за разплащателната агенция в агросектора

Българското предложение е сегашната разплащателна агенция по предприсъединителната програма САПАРД да се преобразува в бъдеща национална агенция

 

До средата на 2006 г. Министерството на земеделието и горите трябва да осигури модерни офиси на бъдещата разплащателна агенция, която ще разпределя субсидиите в областта на селското стопанство, след като България влезе в Европейския съюз. За целта ще са необходими около 100 млн. лв., съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Тъй като сегашните служби "Земеделие" се помещават в общините при несъответстващи на изискванията условия, министерството трябва да осигури нови офиси, преди да внесе в Брюксел проекта за акредитация на бъдещата агенция. След приватизацията в сектора много от държавните сгради, с които земеделското ведомство разполагаше, са разпродадени. Намеренията са да бъдат купени нови помещения, вместо да се ползват взети под наем.

В преговорите по глава "Земеделие" България е поела ангажимент до средата на 2006 г. изцяло да е изградила структурата на новата разплащателна агенция.

След като Европейският съюз одобри проекта, следва процедура на акредитация, така че от 1 януари 2007 г. тя да заработи. Българското предложение е сегашната разплащателна агенция по предприсъединителната програма САПАРД да се преобразува в бъдеща национална агенция, припомниха експерти от агроведомството.

В момента проектите по САПАРД се приемат в регионалните клонове на агенцията или в централния офис в столицата. В 28-те областни земеделски служби има експерти, които изцяло обработват документите на фермери и кооперации.

След 2007 г. обаче във връзка с прилагането на общата селскостопанска политика функциите на новата разплащателна агенция се разрастват. В 28-те области на страната ще има прилагащи служби, които ще водят регистрите с фермерите и обработваните от тях площи, ще водят статистика, ще контролират изпълнението на различни програми. В други 14 разплащателни служби пък фермерите ще могат да получават съответните субсидии. Изискванията на ЕС за тези структури налагат необходимост от нови сгради и модерно оборудване за офисите на бъдещата агенция, поясниха от агроведомството. Всеки служител трябва да разполага поне с 6 кв.м лична площ, осветлението на работното място да бъде с определена интензивност, да има модерна компютърна система с оптични връзки и т.н.

Експертите са предложили в средносрочната бюджетна прогноза за три години напред необходимите за целта 100 млн. лв. да се предвидят в бюджета на агроминистерството. Това решение обаче трябва да се вземе от следващия кабинет. Ако средства не бъдат осигурени, агенцията няма да бъде създадена. /dnevnik.bg/

var keyword="rubr_101"; var extra="en"; metriwebTag ("euracbg", keyword, extra);  

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.