1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търсят се възможности за износ на български млечни продукти за трети страни

Търсят се възможности за износ на български млечни продукти за трети страни

Готвят се промени, свързани с етикетирането на продуктите

"Една от основните ни задачи е намирането на търговски партньори от трети страни, за да се нормализира пазара в млечния сектор". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която взе участие в Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите. "В този аспект са насочени нашите усилия, включително и в предстоящото пътуване до Катар една от темите е възможностите за износ на български млечни продукти за трети страни", подчерта министърът. 

Управляваме в една изключително тежка ситуация с оглед на планираното отпадане на млечните квоти и налагането на руското ембарго, посочи Танева."Това доведе до количества от млечни продукти, които намират трудна реализация, натиск на българския пазар от производители, от общността. Това се отразява както на Вас, така и на животновъдите", заяви министърът. Работим в непрекъснат диалог с бранша и правим всичко възможно да подпомогнем отрасъла като намалим административната тежест върху бизнеса,подчерта Танева и допълни, че е наличен оскъден национален ресурс, за подкрепа на това да се направят политики, които биха били най-адаптивни за преодоляване на кризата в сектора.

За първа година взехме и решение за подпомагане на млекопреработвателите по линия на държавна помощ за участия в специализирани изложения с цел стимулиране и насърчаване на износа на български млечни продукти. Това подпомагане ще бъде от полза не само на млекопработвателите, но и на производителите на мляко, съобщи още министър Танева.

Готвим промени, свързани с етикетирането на продуктите и с държавен стандарт за суровината за мляко. Първата е поисканата от млекопреработвателитев отворено писмо - промяна в наредба относно етикетирането на продуктите и етикетиране с националния флаг. Втората промяна е по отношение на Българския държавен стандарт, където ще направим промяна за ползването на суровина за мляко, произведена в България, заяви още Танева.

Министърът на земеделието заяви, че се прави всичко възможно за осъществяване на ефективен контрол на етикетирането на продуктите. От БАБХ правят тематични проверки, за да не заблуждаваме потребителите. Също така сме поискали млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на вътрешнообощностните доставки, каза още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.