1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Таваните на плащанията ще зависят от коалиционното споразумение

Таваните на плащанията ще зависят от коалиционното споразумение

Ще се дискутира дали да се добавят осигуровки

Как ще изглеждат таваните на плащанията ще зависи от коалиционното споразумение между четирите управляващи партии. Комисията по земеделието, храните и горите изслуша заместник земеделският министър Момчил Неков относно таваните на плащания. Пред депутатите говори и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните относно визията за отделяне на агенцията от структурата на земеделското министерство и нейното преминаване към Министерски съвет.

"Горна граница на директните плащания в размер на 100 000 евро с фокус на идентифициране на крайните бенефициенти за свързаност с цел, пренасочване на средствата към микро, малки и средни производители. Намаляване на злоупотребите чрез въвеждане на „таван“ на приспадане с фонд „работна заплата“, основан на 2,5 пъти средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанската дейност на национално или регионално равнище. Това означава „таван“ от 100 000 евро от субсидиите плюс приспадане на фонд „работна заплата“. Тук вече в коалиционен формат трябва да бъде и ясно разтълкувано какво означава точно фонд „работна заплата“, само заплати или и осигуровки, които са към заплатите. Тези 2,5 пъти от средната стойност са включени, за да не се допуска възможност за злоупотреби с работните заплати. Това, по данни на НСИ е равно на 950 лева и се падат 2375 лева – 2.5 пъти средната стойност на стандартните заплати. Тук желанието на коалицията е да се плаща за директно заети в селското стопанство. Това означава – тези, които са пряко ангажирани като трактористи, селскостопански работници, механизатори, комбайнери и така нататък“, заяви Момчил Неков.

Председателят на Комисията Пламен Абровски подчерта, че по регламент на ЕС се приспада от размера на директните плащания заплатите, включително данъците и социалните осигуровки, свързани с трудовата заетост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.