1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тазгодишната реколта от маслини в Европейския съюз се очертава като по-добра

Тазгодишната реколта от маслини в Европейския съюз се очертава като по-добра

Испания обаче и тази година ще отчете спад

Тазгодишната реколта от маслини в Европейския съюз се очертава като по-добра. Миналата година неблагоприятните климатични условия и различни вредители понижиха добивите в повечето страни-производителки. По данни на КОПА и КОДЖЕКА най-голям ръст се очертава в Италия.

Там се прогнозират 320 000 тона зехтин, със 75 % над изключително слабия резултат от 2016-та.

В Португалия производството на маслиново масло ще се увеличи с 58 на сто до 110 000 тона, а в Гърция – с 46 % до 285 000 тона. Франция, която е най-малкият производител на зехтин в Европейския съюз, тази година ще има 5 хиляди тона, с 64 процента повече от миналата година.

Испания обаче, която води класацията на производителите, и тази година ще отчете спад, най-вече заради дългите периоди на засушаване. Новата реколта ще донесе малко над 1 милион тона, с 14 на сто по-малко от 2016-та, прогнозират експертите. Въпреки това страната ще остане на първо място по производство на зехтин в света.

В глобален мащаб се очакват около 3 милиона тона маслиново масло, което е ръст с 12 %, сочат цифрите на КОПА и КОДЖЕКА. Подобно количество се очаква и при маслините за директна консумация. Прогнозата е за рекордните малко над 2 милиона и половина тона.

При трапезните маслини единствено Испания ще прибере по-малко количество, при спад от 13 процента до 520 000 тона. Гърция пък има ръст от една трета до 235 хиляди тона. Италианските производители ще увеличат добивите си с една пета до 48 000 тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.