1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тазгодишната реколта от соя в Аржентина се очертава като изключително слаба

Тазгодишната реколта от соя в Аржентина се очертава като изключително слаба

Вносът на соя в страната расте от 2016 година насам

Тазгодишната реколта от соя в Аржентина се очертава като изключително слаба. Така страната няма да е в състояние да покрие собствените си нужди, а за да изпълни поетите вече задължения за износ, ще се наложи да внесе големи количества от маслодайната култура.

Вносът на соя в Аржентина расте от 2016 година насам, след като правителството разреши преработката на импортирани количества. Заради по-високото съдържание на протеини, аржентинските маслобойни внасят предимно парагвайска соя, с която повишават съдържанието на белтъчини в соев шрот.

Прогнозите на експертите в Буенос Айрес сочат, че през тази година вносът ще се осъществи най-вече от Парагвай, Бразилия и Съединените щати и ще се увеличи двойно до 4 милиона тона. Първите прогнози за реколтата през следващата година са за 57,5 милиона тона, при леко увеличени площи, но и при средно големи добиви. През настоящата кампания стопаните прибраха едва 39 милиона тона.

Догодина Аржентина ще увеличи износа си на соя до 7,3 милиона тона, предполагат в агроведомството, стига производството да се възстанови след продължителната суша през този сезон. Близо 90 процента от експорта са насочени за Китай, по-малки количества се товарят за Египет, Чили, Съединените щати, Ливан и Русия.

През настоящата стопанска година износът ще достигне едва 3,5 милиона тона, най-вече заради слабата реколта и голямото търсене на вътрешния пазар от страна на преработвателите, които постигат по-добри цени за шрот и масло, отколкото за самата суровина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.