1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тази нощ в Държавно лесничейство Боровец проникнаха бракониери

Тази нощ в Държавно лесничейство Боровец проникнаха бракониери

 

На 29.06.06 около 0 часа и 30 минути в района на Държавно лесничейство - Боровец е получен сигнал за навлизане в горския фонд на група „професионални” бракониери от ромски произход, известни в град Самоков като „бизоните”, съобщават от Национално управление по горите /НУГ/.

Незабавно са предприети действия за установяване на точното място на нарушението и задържане на нарушителите. Създаденото преди половин година специализирано звено „Подвижна горска стража” към НУГ блокира района и успява да задържи и трите автомобила, заедно с двама от нарушителите. Автомобилите са били натоварени с елитна букова дървесина. Горските стражари са осуетили направените опити за оказване на съпротива и са предали бракониерите на Полицията.

На 11.06.06 г. нарушители от същата група на „бизоните” не спират на подадените сигнали от горските стражари и след употреба на оръжие успяват да избягат и да се укрият.

Служителите от специализираното звено „Подвижна горска стража” към НУГ, съвместно с представители на Национална служба „Полиция” продължават специализираната акция по охрана на горите в района на град Самоков и град Ихтиман. През изминалата седмица са проверени 916 моторни превозни средства, от които 279 бр. превозващи дървесина и 35 бр. каруци. Общо за периода от 3 до 16 юни са проверени и 21 дървопреработващи цеха с 932 куб. м. дървесина на територията на ДЛ Самоков, уточняват от НУГ.

6 констативни протокола са съставени при проведената на 21-23 юни 2006 г. специализирана акция по охрана на горите, организирана от Национално управление по горите и НС „Полиция” на територията на Държавните дивечовъдни станции „Алабак” и „Ракитово” и Държавните лесничейства - Батак и Пещера. Задържани са 6.5 куб.м. дървесина, 1 бензиномоторен трион и 3 000 л.м. рибарски мрежи. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.