1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тече преригистрация на всички хлебопроизводители и тотална проверка в бранша, за да бъде изваден сивия сектор наяве

Тече преригистрация на всички хлебопроизводители и тотална проверка в бранша, за да бъде изваден сивия сектор наяве

В момента няма индикации, че цените на зърното и хляба ще се повишават

Тече преригистрация на всички хлебопроизводители и тотална проверка в бранша, за да бъде изваден сивия сектор наяве. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Когато приключи пререгистрацията, новият регистър ще бъде предоставен и на НАП, за да се убедим, че всичко е чисто, добави Найденов, цитиран от Дарик радио.

Агенцията по храните сега пререгистрира всички хлебопроизводители, защото до преди няколко месеца този регистър не беше в Министерството на земеделието и храните, отбеляза той. „Правим тотални проверки. По този начин тези, които са в сивия сектор, ще излязат. Няма как да продължават да произвеждат. Разбира се, има твърдение, че част от тях плащат по-високи заплати, отколкото реално обявяват, че не плащат съответните осигуровки и т.н., това не е в нашите компетенциите. Имам разговори с колегите от НАП и когато ние приключим с проверката и новия обновен регистър, той ще бъде предаден в НАП, за да могат те да проверят дали всичко от финансова гледна точка е чисто”, обясни Найденов. 

Консумацията на хляб намалява, но това не е свързано с това дали сме по-богати или по-бедни, каза още министърът на земеделието и храните. По думите му, има изследвания, които сочат, че трапезата на българина се разнообразява и че се е увеличила, например, консумацията на месо и зеленчуци. Въпросът не е в това колко, а какъв хляб ядем, посочи Найденов.

По думите на земеделския министър реколтата тази година ще е добра за зърнопроизводителите. "В момента няма индикации, че цените на зърното и хляба ще се повишават”, добави Мирослав Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.