1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Темата за ОСП на ЕС и подкрепата за фермерите е най-позната сред българите

Темата за ОСП на ЕС и подкрепата за фермерите е най-позната сред българите

Снимка:

Това показва ново изследване на Евробарометър

Темата за Общата селскостопанска политика на ЕС и подкрепата за фермерите е най-позната сред българите. Това показва новото изследване на Евробарометър. Средно 64% от населението на Евросъюза е чувало за възможностите за финансиране на селското стопанство и селските райони по линия на ОСП, докато за нашата страна процентът е значително по-висок - 76%.

Българите са и най-големите поддръжници на общата агрополитика - 91% у нас смятат, че тя е от полза за всички граждани, докато средно за ЕС одобрение изразяват 77%, показва проучването. Цели 13% от населението на ЕС намират, че предоставяната помощ на земеделските производители - тя е 40% от бюджета на общността, е прекалено щедра. А у нас едва 4% от анкетираните споделят това мнение.

Делът на анкетираните, които смятат, че подпомагането на младите земеделци е "много хубаво", варира между 86% и 32%, като най-силно мнозинство са в Кипър (86%), Малта (81%) и България (76%), а най-малко в Хърватия (32%).

Гражданите на ЕС смятат, че основните социални отговорности на земеделците са да снабдяват с разнообразни и качествени продукти и да поддържат икономическата активност и заетостта в селските райони. В България е най-масово разпространено разбирането, че общата агрополитика е най-полезна и важна за осигуряване на поминък в селата и планинските райони.

27% от гражданите на ЕС смятат, че друго важно задължение на земеделците е гарантиране на хуманно отношение към животните. На това мнение обаче са едва 8% от българите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.