1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тенденцията към незначителни изменения на речните нива се запазва

Тенденцията към незначителни изменения на речните нива се запазва

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес и утре валежи не се очакват. В неделя на места ще превали, предимно слабо, до 2-3 л/кв.м.

През последното денонощие водните нива в реките от по-голямата част на страна са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн). По-съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 12 см до + 14 см

Черноморски басейн: повишения до + 6 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 13 см до + 14 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 11 см до + 9 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни водните нива в реките от басейна ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 16, 17 и 18 септември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 16, 17 и 18 септември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 септември водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 19-21.09 са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива, главно в долната част на водосбора, след сливането на Бели и Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни водните нива на реките от басейна ще останат без съществени изменени.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни водните нива на реките в басейна ще останат без съществени изменения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.