1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ТЕЦ "Марица 3" ще трябва да затвори до септември

ТЕЦ "Марица 3" ще трябва да затвори до септември

Дружеството се нуждае от 65 млн. лева за монтирането на нови сероотчистващи инсталации

До края на септември димитровградската централа ТЕЦ "Марица 3" ще трябва да спре работа. В началото на есента ще бъдат изчерпани оставащите 2500 работни часове на централата, от общо разрешените 20 хил. часа от Европейския съюз. Дружеството е сред ТЕЦ-ове големи замърсители в страната, които получиха гратисна квота от Бркюсел, за да си монтират необходимите съоръжения за пречистване на дима, пише "Дневник".

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разглежда евентуалното удължаване на лицензията за производство на ток и топлинна енергия от централата. Разрешителното на ТЕЦ "Марица 3", което е дадено на 14 февруари 2001 г. вече е изтекло. Компанията кандидатства за удължаване с още десет години. Според заключителният доклад на ДКЕВР, искането на дружеството може да бъде удовлетворено.

От предприятието, свързано с бизнесмена Христо Ковачки, заявиха, че ще започнат монтирането на нови сероотчистващи инсталации още през март тази години и ще приключат до края на 2012 г. Дружеството се нуждае от 65 млн. лева, за да монтира новите съоръжения, които все още не си ги е набавило. От ДКЕВР изрично поискаха доказателства, че компанията има от къде да вземе пари за сероотчистките. "Преговаряме с две банки за финансиране, част от доставчиците ни също предлагат външно финансиране от чужбина", увериха от ТЕЦ-а и обещаха доказателства до 21 февруари. Тогава ще се проведе закритото заседание на енергийния регулатор, на което ще бъде решена съдбата на централата.

"Нямаме никаква договорка с ТЕЦ "Марица 3" и ясно сме им дали да се разбере, че след изтичане на разрешените им часове, трябва да преустановят работа", коментира зам. министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Тя обясни, че централата може да заработи отново след пускането в действие на сероотчистващите инсталации. Няма да бъде направена никаква отстъпка за дружеството, подобно на тази за "Брикел", защото не са засегнати толкова много социални интереси.

 

Етикети ДКЕВР, ТЕЦ, Марица 3,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.