1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тютюнопроизводителите да сеят тикви

Тютюнопроизводителите да сеят тикви

Явяват се добра алтернатива

Тиквите са добра алтернатива за тютюнопроизводителите, съобщи шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" в Разград Анчо Хараламбиев пред Дарик. Тази година е последната, в която производството на тютюн се субсидира от държавата.

Двойно повече тютюн са засадили през тази година производителите от Разградска област. Вече берат първа ръка от 9416 дка, средният добив е 70 кг суха листна маса от декар. Реколтата е добра, защото дъждовете през юли са помогнали за развитието на растенията, а последвалата жега е способствала за бързото изсъхване на тютюневите листа, обясни Хараламбиев. Той припомни, че тази година е последната, в която ще се изплащат надбавки за производството на тютюн и препоръча на производителите да се ориентират към отглеждането на други култури.

"Нашето решение като регион е да се върнем на тиквите, което наистина е алтернатива, и като площи, и като продукция, и като цена, и като доходност спокойно заместват тютюна. Плюс това, че трудът, който се полага при тях, е значително по-малко, съпоставено с обема труд към тютюна. Семената, основно те са интересни, прибират се, сушат се, продават се, оттам вече отиват в ново направление - като промишленост като масла, във фармацията като добавки към кремове, мазила. Ако щете и за консумация. Самата тиква остава на полето, прави се едно зелено торене", обясни Хараламбиев.

В Разградско се отглеждат 25 000 дка тикви, но е имало и периоди, в които нивите са били 60 000 дка. Печалбата е добра, достига до 2,50 лв./кг семена, допълни Хараламбиев, който преди да бъде назначен на държавна служба, е отглеждал тази култура.

 

 

Етикети тиква, тютюн
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.