1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тютюнопроизводителите няма да протестират

Тютюнопроизводителите няма да протестират

Снимка:

Поети са взаимни ангажименти за справяне с кризата в отрасъла

Насрочените за 28 януари протести на тютюнопроизводители от страната се отлагат, стана ясно след края на проведената късно снощи среща на производителите с премиера Бойко Борисов и с министъра на земеделието Мирослав Найденов  предаде агенция "Фокус".  Информацията потвърди пред БНР и юрисконсултът на Сдружението на тютюнопроизводителите Нина Ламбова.

Поети са взаимни ангажименти и от двете страни, заяви премиерът Борисов. "Ще направим всичко възможно за запазване на този важен отрасъл, за привличане на достатъчно средства както по европейски проекти, така и съобразно възможностите на правителството.  Важното беше, че проявихме взаимно разбиране за проблемите, пред които са изправени не само тютюнопроизводителите, но и проблемите, пред които е изправена страната. Не трябва да забравяме, че сега трябва да решаваме проблеми, които са натрупвани в този отрасъл в продължение на години. Смятам, че срещата беше резултатна и стачка няма", каза още министър-председателят.

По време на срещата бе обсъдено бъдещето на отрасъла, каза земеделският министър Мирослав Найденов. "Тютюнопроизводителите ще получат 116 млн. под формата на премии за реколта 2009 г. И аз, и премиерът обаче им обяснихме, че няма как да изплатим премиите за реколта 2009-а, без да направим насрещни проверки", заяви още той. Беше засегнат и проблемът за това дали е правен опит да се извлече политически дивидент от тези им действия, като те самите признаха, че такива опити е имало и декларираха, че те не са се поддали, посочи Найденов и добави, че разговорите с тютюнопроизводителите ще продължат с експерти от министерството.

На 27 януари на специално свикана пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи позицията си по изплащането на премиите за тютюна от реколта 2009. Той информира журналистите за разговорите си с Националното сдружение на тютюнопроизводителите, с чийто Управителен съвет се срещна.

Министърът подчерта, че по време на срещата си е бил категоричен, че правителството няма намерение да нарушава европейските регламенти и максималната допустима обща сума на държавните премии за тютюна от реколта 2009 е 116 милиона лева. Той потвърди, че това е сумата, за която България има разрешение и няма да се пристъпи към нарушаване на тази договореност. Министър Найденов припомни, че тази сума ще се изплати по изключение за България, заради това, че тя премира реколта от миналата - 2009 година, когато е била третата година от членството на България в ЕС, и за която година сме имали право на плащане на държавна помощ за тютюнопроизводителите под формата на премия.

Министър Найденов изрично посочи, че тази сума е най-голямата, която ще се изплати за последните четири години. Той информира, че общата стойност на премиите, изплатени за реколта 2006 през 2007 година е била 86 294 000 лева. За реколта 2007 изплатената премия през 2008 година е била в размер на 107 986 000 лева, а през последната 2009 година, когато е изплатена премията за реколта 2008, сумата е била 108 117 000 лева. Така сумата от 116 милиона лева, която ни е разрешена сега се явява най-висока обща годишна  премия, плащана някога за отрасъла. Той потвърди, че тютюнопроизводителите на срещата вчера са поискали общ размер на премията от 178 млн. лева, който те са изчислили на база на количеството изкупен тютюн от реколта 2009 година съотнесено към нивото на премиите, предоставени за килограм през миналата година.

Същевременно той посочи, че предвид на голямото изкупено количество, декларирано за тази реколта, ще бъдат направени проверки на Министерството на земеделието и храните, фонд „Тютюн”, и с участието на Националната агенция по приходите и Икономическа полиция. Целта на тези проверки е да се докаже основанието за плащане, а именно – реалността на извършените сделки по предаването на количествата тютюн на фирмите-лицензианти. Той информира, че министерството е разчело графика на тези проверки така, че те да стартират от първи февруари и да могат да приключат за две седмици. Министърът допълни, че след това ще свика заседание на Управителния съвет на фонд „Тютюн”, на което на база резултатите от проверките ще се определи размера на премиите за килограм. След това ще се направи предложение за изплащането на държавната премия към Министерски съвет на първото последващо заседание на МС.

Министър Мирослав Найденов подчерта, че извършването на проверките е нещо, което задължително трябва да предхожда всяко плащане, и че в това отношение компромиси няма да бъдат направени. Той посочи, че не приема позицията, представена от народния представител от БСП Корнелия Нинова, изразена днес в парламента във връзка с  исканията за незабавно плащане на суми по-високи от разрешените от ЕС и по повод провокирането на необосновани протестни действия. Основна задача на правителството във връзка с държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в момента е, да се осигурят тези средства от 116 милиона лева, като бъдат направени бюджетни размествания, подчерта министър Найденов. Той посочи, че в условия на финансова криза това е една нелека задача, но изрази увереност,, че средствата ще бъдат осигурени и от март ще може да стартира изплащането на субсидиите. Ако това стане, то ще е с два месеца по-рано от обичайното време за плащането на тези помощи, които в последните години досега са изплащани през месец май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.