1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Този месец глиганите у нас ще бъдат ваксинирани срещу класическа чума по свинете

Този месец глиганите у нас ще бъдат ваксинирани срещу класическа чума по свинете

Изпълняваме Директива 2001/89 на ЕС

През месец юни Националната ветеринарномедицинска служба ще извърши ваксинация на дивите свине у нас срещу класическа чума по свинете. Около 33 000 ваксинални примамки ще бъдат заложени в ловните полета на територията на страната, на 40 км. навътре от северната и западната граница. Примамките се заравят в земята и съдържат феромони, които привличат дивите свине. Ваксините не са опасни за здравето на хората и животните.

Ваксинирането ще протече на два етапа. Първото залагане на ваксините ще се извърши на 6 и 7 юни 2009 г., а второто – на 20 и 21 юни. Ваксинацията се извършва в изпълнение на Програмата за надзор и ерадикация на заболяването класическа чума по свинете, която се прилага у нас от 2005 година насам. Ще се ваксинират дивите свине в определените рискови зони в близост до северната и западната граница. Националната ветеринарномедицинска служба предвижда провеждането на още една ваксинация през есента на тази година.

Класическата чума по свинете не представлява опасност за човешкото здраве, но тъй като е силно заразна сред животните, би могла да доведе до сериозни икономически загуби. Последният регистриран случай на класическа чума по свинете у нас е от 23 май миналата година – в гр. Трекляно, община Трекляно, област Кюстендил – на 6 км. от границата с Република Сърбия. НВМС предприе спешни мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището на заболяването, като мнението на експертите от ЕК, извършили проверка през месец юни миналата година е, че предприетите мерки са съгласно Директива на ЕС – 2001/89.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.