1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тръгна последният етап от реформата в лозаро-винарския сектор на ЕС

Тръгна последният етап от реформата в лозаро-винарския сектор на ЕС

Установяват се правила за защита

Последният етап от реформата включва нов набор от правила относно защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ), традиционните наименования, етикетирането и представянето на вината и винопроизводствените практики. Предвижда се създаването на лозарския регистър със задължителните декларации и събиране на информация за мониторинг на пазара на вино. Това се отнася за документите, придружаващи пратките лозаро-винарски продукти, и регистрите, които трябва да се водят в лозаро-винарския сектор.

С новия регламент се установяват правила за защита на ЗНП/ЗГУ и на традиционните наименования. Регламентът включва също така процедурите за разглеждане на заявките за предоставяне на правна закрила и на заявките в случай на възражения, както и процедурите за тяхното заличаване или промяна. Законодателството гарантира, че се запазват утвърдените национални политики по отношение на качеството.

Някои традиционни означения и форми на бутилки ще могат да продължат да се ползват от закрила. Обозначението на годината на реколтата и на сортовете винено грозде вече ще бъде възможно и за вина без ЗНП/ЗГУ.

 

 

Етикети лозя, вино, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.