1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тръгва процедура за продажба на индивидуални млечни квоти

Тръгва процедура за продажба на индивидуални млечни квоти

Цената е 10 стотинки за килограм краве мляко с масленост 3,8 %

От 1 август 2009 год. стартира разработената и утвърдена  от ДФ „Земеделие” - РА процедура за прехвърляне на индивидуални млечни квоти без стопанството на производител,  по смисъла на чл. 24 от Наредба №23 от 13.12.2007 (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2008 г., в сила от 29.08.2008 г.), т.н. покупко – продажба на индивидуална млечна квота без стопанство или квотна борса.

Главната цел е да осигури на производители, разширяващи своята дейност на пазара на краве мляко с допълнително количество квота като в същото време се освобождават производители, които не реализират и не предлагат мляко и млечни продукти през изминалия квотен период. Ролята на Разплащателната агенция е междинно звено, което осигурява натрупването на информация за желаещите да закупят индивидуална квота и съответно тези, които продават. Тя осигурява и уреждането на плащането между двете страни

Министърът на земеделието и храните със Заповед № РД 09-575 от 16.07.2009 г утвърди фиксирана цена от 0.10 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,10 лв. за килограм краве мляко за директни продажби,  за квотната  2009/2010 година.

Процесът за закупуване започва с подаване на заявление от страна на желаещите да закупят квота в периода 01 – 30 август, в ОРА според постоянната адресна регистрация на физически лица и по адрес на търговска регистрация на юридически лица.

След приключване на срока за подаване на заявления за закупуване, всички количества ще се обявяват на интернет страницата на ДФ „Земеделие” – РА. Желаещите да продадат индивидуалните си млечни квоти могат да подават  заявления за продажба на индивидуална квота от 1 септември до 15.11. 2009 г. за квотната 2009/2010 година, в ОРА според постоянната адресна регистрация на физически лица и по адрес на търговска регистрация на юридически лица.

След приключване на срока за подаване на заявления за продажба ще се установи състоянието на заявените количества за закупуване и тези за продажба. В случай, че количествата за закупуване надвишават количествата за продажба с предимство ще се ползват производители, отговарящи на критериите на Регламент 853/2004, останалото количество ще се разпредели пропорционално на останалите производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.