1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трудно е да се покрият законовите изисквания, съпътстващи Наредба 26

Трудно е да се покрият законовите изисквания, съпътстващи Наредба 26

Фермери: Трябва да започне първоначална ревизия на нормативната база

Няма как повече да бъде облекчена Наредба 26, която регламентира  продажбите директно от фермата. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков. По думите му с нея се стимулират дребните земеделски стопанства.

Редица неправителствени организации и фермери посочват, че трябва да започне първоначална ревизия на нормативната база за една легитимна директна продажба от земеделеца. Това е основен проблем, който спира производителите да бъдат легитимни пред законодателството в страната. Изключително трудно е  да се покрият законовите изисквания, съпътстващи Наредбата.
В нея са визирани и част от изискванията, които регламентират дейността на планинските ферми. Греков посочи, че добър вариант за планинските ферми са мобилните мандри, чрез които фермерите могат да предложат на потребителите автентични млечни продукти от съответния регион.
Предстои да се регламентира обозначението на продуктите, произведени в планински райони, така че то да отговаря на европейските изисквания за обозначаване на произход, каза още агроминистърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.