1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трябва да има държавна подкрепа за млекопреработвателите

Трябва да има държавна подкрепа за млекопреработвателите

 

Държавата да осигури индиректно и директно финансово подпомагане на фермерите, за да излязат животновъдството и млечният сектор от кризата, в която се намират. За това призоваха  от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ в отворено писмо  до президента, премиера и министъра на земеделието и горите. Като основен проблем на млечния сектор в страната от асоциацията определят състоянието на млечното говедовъдство и недостатъчното количество мляко за преработка, отговарящо на европейските стандарти.
            
От АМБ предлагат да се  изплащат по 1500 евро годишно от осигурените европейски средства за подпомагане на полупазарните стопанства за период от пет години на животновъдни стопанства, които ще се преориентират от млекодайно в месодайно направление. Това според тях ще осигури постепенно и безпроблемно преминаване към ефективно, рентабилно и конкурентноспособно производство и ще доведе до увеличаване приходите на фермерите, които отглеждат до 10 животни.
           
От 1 април 2007 в България като член на Европейския съюз се прилага квотна система по отношение добива на краве мляко.
           
Българските животновъдни стопанства ще станат ефективни, рентабилни и конкурентноспособни, само когато фермите се уедрят и достигнат средна годишна млечност на крава 6000-6500 литра в първоначалния етап, с тенденция в следващите години да нарасне до 8000-10000 литра, каквато е европейската практика, посочват от бранша. При такова нормално ниво на продуктивност и при спазване на националната квота на България от 979 000 тона мляко годишно, определена от Европейската комисия, около 170 000 крави ще отпаднат от млечното животновъдство, пише в отвореното писмо.
Преструктурирането ще доведе и до компенсация на острия недостиг на говеждо месо за месопреработвателната индустрия в България, смятат от АМБ.
От асоциацията настояват в едноседмичен срок да бъде разрешена тримесечната криза с назначаване на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". 
 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.