1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Трябва да има по-тежки санкции за паленето на стърнища

Трябва да има по-тежки санкции за паленето на стърнища

 

 

Това заяви министър Нихат Кабил на пресконференция в Пловдив, във връзка с вчерашните големи пожари. Да се утежни наказателната отговорност за умишленото палене на стърнищата, от които тръгват големите горски пожари.
Нихат Кабил изрази благодарност към всички, които са се включили в гасенето на пожарите вчера. Съвместно с екипите от пожарната, са действали и екипи от Министерството на земеделието и горите и той ще предложи те да бъдат поощрени и наградени за тяхното себеотрицание, висок граждански дълг и професионализъм.
При вчерашните пожари на повечето места огънят е тръгнал от запалени стърнища. Според европейските правила и норми било недопустимо паленето на стърнищата и ние също трябва да се откажем от паленето на стърнища и ливади. Това деяние е доказано вредна практика, тъй като води до деградация на почвите, унищожаване на микроорганизмите и хумуса в почвения слой. Пожарите в горите водят до намаляване на популацията от дивеч. Много от животните изгарят или се задушават и министърът призова за обществена нетърпимост към това деяние.
Кабил посочи за пример, че ред големи катастрофи на пътя са били причинени от задимяване на пътя вследствие запалени стърнища и това е нехайно отношение и неосъзнаване на последиците от това, което се прави.
Кабил не е съгласен с мненията за т.нар. контролирано палене на стърнищата. Той смята да организира срещи по тези проблеми със собствениците на земи с цел премахване на порочната практика.
От началото на годината около 40 000 гори са засегнати от пожари, а 1700 декара гори са изцяло унищожени.
"Глобите не са достатъчни. Необходими са законодателни промени и обществена нетърпимост по проблема", бе категоричен Кабил. Паленето на биомасата е чиста загуба на енергия, а от друга страна – се нанасят големи щети на природата, подчерта министърът.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.