1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Църковни храмове ще бъдат ремонтирани със средства по Програмата за развитие на селските райони

Църковни храмове ще бъдат ремонтирани със средства по Програмата за развитие на селските райони

Общата стойност на одобрените субсидии е в размер на 1 951 590 лв.

Църковни храмове ще бъдат ремонтирани със средства по европрограмата за развитие на селските райони. Общата стойност на одобрените субсидии за църковни храмове по пет проекта е в размер на 1 951 590 лв., съобщават от пресцентъра на фонд "Земеделие", които са договаряли с кандидатите отпускането на средствата.

Първите пет договора по проекти за реконструкция и обновяване на църковни храмове са по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР.

Сред храмовете, които ще бъдат реконструирани са "Успение Богородично" в гр. Брегово, "Свети Великомъченик Георги" в с. Делейна, общ. Брегово, "Свети Георги Победоносец" в с. Тимарево, Шуменско и църквата "Свети Великомъченик Георги" в гр. Белоградчик.

В Девическия манастир "Покров на Пресвета Богородица" в с. Ресилово, общ. Сапарева баня, пък ще бъде изграден парк за отдих, сцена, детски кътове за игра, чешма с мостче и извършено цялостно озеленяване.

Предоставената финансова помощ ще подпомогне подобряването на условията в селските региони, тъй като именно храмовете са местата, които способстват за обединяване на хората за постигане на общи цели, издигат духовното равнище, съхраняват вярата и възраждат традициите и празниците, се казва още в съобщението.

От фонда уточняват, че до средата на ноември ще приключи обработването на още 100 заявления, подадени от местните поделения на вероизповеданията. Правителството е много активно в подпомагането на обновяването и изграждането на нови храмове, като досега отпуснатата сума вече надхвърля 1.5 млн. лв.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.