1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цел номер едно на МЗП е успешният старт на Програмата за развитие на земеделието и селските райони

Цел номер едно на МЗП е успешният старт на Програмата за развитие на земеделието и селските райони

Днес правителството одобри 5 приоритета на оперативната програма "Рибарство и аквакултури" на обща стойност 107 млн.евро

 

"Ние не си правим илюзии, че матрицата, с която България усвояваше годишно по 100 млн. лв. по програма САПАРД, е най-ефективната и не можем да разчитаме на нея за усвояването на двойно повече средства, които са предвидени по програмата за развитие на селските райони и рибарство и аквакултури" – каза на пресконференция днес в Министерски съвет министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Кабил посочи, че с оглед пълното усвояване на около 7 милиарда лева по двете програми през следващите шест години, Министерството на земеделието и продоволствието работи по създаването на регионални звена за приемане, оценка, одобрение и наблюдение на проектите, които ще бъдат подавани. На днешната пресконференция министър Кабил заяви, че целта на неговото ведомство след вчерашното решение на Европейската комисия да не налага предпазна клауза на България в областта на селското стопанство, е успешният старт на Програмата за развитие на селските райони. Очаква се това да стане в края на тази година.

Днес правителството одобри 5 приоритета на оперативната програма "Рибарство и аквакултури" на обща стойност 107 млн.евро. Утре програмата ще бъде изпратена за одобрение от ЕК, съобщи Нихат Кабил. 75% от средствата по тази програма ще се осигурят от Европейския фонд по рибарство, а 25% е националното съфинансиране. Министърът отново посочи, че от 1 декември т.г. до края на февруари догодина 79 050 селскостопански производители ще могат да се възползват от директните плащания за декар обработваема площ. От 1 март 2008 г. ще започне приемането на молбите за директните плащания догодина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.