1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Целеви субсидии за съхранение на зърно

Целеви субсидии за съхранение на зърно

Стопаните ще получат целева държавна субсидия от 1,50 лева на тон месечно с ДДС за съхранение на хлебна пшеница в лицензираните публични складове и зърнохранилища

 

Стопаните ще получат целева държавна субсидия от 1,50 лева на тон месечно с ДДС за съхранение на хлебна пшеница в лицензираните публични складове и зърнохранилища. Това е с 30 стотинки повече от миналата година. Общата сума, отпусната за целта на земеделските производители в страната, е 2,250 млн. лева - пет пъти повече отколкото миналата година. Максималният добив от декар, върху който ще се изплаща субсидията е до 350 кг от декар в зависимост от средните показатели на страната. Линията се открива на 15 юли т.г., като документи ще се приемат до 9 декември, а средствата ще се изплащат до 20 декември 2005 год.

Целевата субсидия могат да ползват физически и юридически лица, както и еднолични търговци, регистрирани като земеделски производители и сключили договори за влог на зърно с лицензиран публичен склад или зърнохранилище. Субсидията ще се превежда директно по сметката на земеделския производител срещу представяне на складов запис за вложено зърно, издаден от публичен склад. Областните дирекции на фонда всеки месец ще извършват проверки в публичните складове и зърнохранилища за количествата съхранявана в тях хлебна пшеница. Така ще се контролират наличностите зърно в складовете.

От своя страна пък публичните складове и зърнохранилищата са длъжни да застраховат вложеното при тях зърно от името и за сметка на земеделския производител срещу пожар, наводнение и земетресение, както и да представят в областната дирекция на фонд "Земеделие" справка за издадените складови записи и съхраняваните от тях количества зърно.

Двойно се намаляват таксите за износ на пшеница, реши правителството в края на изтеклата седмица. Вместо по 2 лева на тон за фитосанитарен контрол вече ще се плаща по 1 лев. Сертификатът за износ ще бъде вече 80 стотинки за тон, вместо досегашните 1,50 лева. Това се прави заради очакваната добра реколта и наличните доста остатъчни количества пшеница с цел да се стимулира износът./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.