1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Целият отдел по програма САПАРД е в отпуска и програмата не работи

Целият отдел по програма САПАРД е в отпуска и програмата не работи

Министър Мирослав Найденов в Смолян

Програма САПАРД в момента не работи, тъй като целият отдел, който отговаря за нея е излязъл в отпуска. Това съобщи в Смолян министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде „Фокус”. Той посочи, че това ще е проблем, тъй като се е очаквало в началото на септември евентуално положително решение за САПАРД. Много е важно програма САПАРД да тръгне, за да може страната ни да усвоява средства. Мирослав Найденов съобщи още, че в Смолян един от основните проблеми е липсата на Технически инспекторат към Разплащателната агенция.

Предстои и административна реформа в земеделския сектор. Така например Службите за съвети в земеделието ще станат една служба с регионални структури, които ще се включат по-активно в подпомагането на земеделските стопани и на колегите си от общинските служби „Земеделие”, където натоварването е най-голямо, а заплащането - най-ниско. Там демотивацията е много голяма, като се губят ценни хора, добави Найденов.

Найденов днес назначи и временен директор на областните поделения на Държавен фонд „Земеделие” и Разплащателната агенция, които са останали без титуляр, тъй като досегашният административен ръководител Асан Чакъров е решил да се възползва от законното си право и е в отпуск по майчинство. Докато той е в отпуска Мариана Маринова ще изпълнява длъжността. Тя е главен експерт в Разплащателната агенция и експерт, с много голямо доверие сред колегите си, посочи министърът. Назначен е и нов изпълнителен директор на Агенцията по селекция и контрол. Това е доц. Васил Николов, който познава много добре района на Родопите и планинското животновъдство и ще има за задача да направи нови програми за развитие на животновъдството. Найденов отбеляза още, че в България едва 10% от животновъдите имат собствени земи и те са лишени от субсидии. „Заради нарицателната и прословута идентификационна система, каквато представляват ушните марки на животните, която не може да тръгне вече две години, се губят стотици милиони лева годишно субсидии”, подчерта Найденов. Той добави, че тя не тръгва, тъй като се е очаквало да има далавера с обществената поръчка за ушни марки или съпротива от Разплащателна агенция, за да не се натовари с работа.

Найденов посети Смолян, където инспектира службите на министерството и се запозна с нуждите и проблемите им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.