1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цената на хляба във Варненско не може да се запази

Цената на хляба във Варненско не може да се запази

 

Председателят на регионалния Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна, Иво Бонев, заяви че запазването на цената на хляба в региона не е реално. Цената за тон брашно във Варненско достига 1000 лева след поредното поскъпване, а хлябът продължава да се предлага на същата цена.

Според Бонев, това се дължи най-вече на конкуренцията, която принуждава фирмите да продават произвежданите от тях хлебни продукти под себестойността им и да работят на загуба. Има вероятност  някои от по-големите заводи да притежават запаси от брашно и поради тази причина да не вдигат цената на хляба. В Шумен и Велико Търново съществува практиката  малки хлебопроизводителни фирми да купуват на по-ниска цена хляб от големи производители и да го препродават като свое производство, за да могат да останат на пазара.

Иво Бонев смята че, всеки производител би трябвало да калкулира разходите си, след което да бъде определена цената  на произвежданите от него продукти. При настоящите цени на брашното и горивата килограм хляб би трябвало да струва между 1,40 и 1,50 лева.

Прогнозите за увеличаване на цената на тон брашно до 1200 лв. до края на годината биха довели до цена на хляба  около 2 лева през новогодишните празници, твърди Бонев. Той  определи настоящата ситуация като криза и допълни, че тази година е най-тежка за хлебопроизводителите през последните десет години. Очаквам в началото на следващата година около 30% от малките фирми да не издържат на конкуренцията и да фалират, допълни той.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.