1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цените на всички хранителни стоки в световен план бележат ръст през август

Цените на всички хранителни стоки в световен план бележат ръст през август

Изключение правят само зърнените култури

Цените на всички хранителни стоки в световен план бележат ръст през август. Изключение правят само зърнените култури. Данните са от месечния анализ на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Индексът на цените на храните на ФАО показва увеличение с почти 2%, в сравнение с предходния месец и с почти 7% спрямо август 2015-та. Това нарастване се дължи преди всичко на ръста на цените на сиренето и палмовото масло. Индексът на цените на зърното пада с 3% през август спрямо юли. Индексът на млечните продукти нараства с около 9% като най-съществено е покачването на цените на сиренето, пълномасленото мляко на прах и маслото. Това потвърждава осезаемата промяна в нагласите на пазара, свързани с намаляване на производството на мляко в ЕС и по-неблагоприятните перспективи за експортни доставки в Океания.

Нараства и индексът на растителните масла като в основата са по-високите цени на палмовото масло. Това се дължи на по-ниската продукция в Малайзия и нарастващото търсене в Китай, Индия и Европа. Цената на захарта се е повишила с 2,5% между юли и август и е с близо 75% по-висока, в сравнение с миналата година. По-силната валута в Бразилия, най-големият производител на захарна тръстика, кара производителите да предпочитат местния пазар, поради което количествата за износ намаляват. Като цяло цените на месото остават стабилни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.