1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветан Димитров: Животновъдите ще могат да получават субсидиите си и след Нова година

Цветан Димитров: Животновъдите ще могат да получават субсидиите си и след Нова година

Снимка:

Подадени са близо 40 000 заявления за подпомагане

20 000 животновъди вече са получили субсидиите си на глава животно, подалите заявления обаче са двойно повече. Това обясни  заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, цитиран от Агенция „Фокус”. По думите му тази година при изплащането на сумите са възникнали „някои проблемни случаи, свързани със задълженията на фермерите към държавата”, за които срокът да бъдат изчистени е бил удължен. „Оставили сме ресурс за след Нова година – там, където има спорни случаи, да бъдат разрешени и хората да получат средства”, заяви зам.-министърът.

„Принципно проблеми с изплащането на средствата няма, вече са преведени по сметките на животновъдите около 79 млн. лв., както по националните доплащания, така и по специфичната мярка за подпомагане на сектора. Досега са се възползвали около 20 000 животновъди. Подадени са близо 40 000 заявления за подпомагане”, уточни Димитров.

На въпрос защо тази година е поставено новото условие за получаване на средствата, а именно да бъдат платени всички задължения към хазната, зам.-министърът обясни: „Все пак става дума за национални доплащания, които са от бюджета, т.е. от джоба на всеки данъкоплатец в България и считаме, че е коректно, когато искаш да получиш субсидии, ти съответно да си бил коректен към бюджета на държавата”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.