1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Цветелина Щерева:”50 процента от пчелите у нас ще умрат”

Цветелина Щерева:”50 процента от пчелите у нас ще умрат”

През миналата година пчеларите поискаха от МЗП да им бъдат осигурени по 15 кг захар на пчелно семейство или паричната им равностойност, но помощта не беше отпусната

 

Стотици медари и пчелари изпълниха до краен предел православния храм "Въведение на Света Богородица" в Благоевград да запалят свещичка в бурканче с мед по случай своя професионален празник и в чест на св. Харалампий, който отбеляза православната църква.

"Над 50% от пчелите у нас ще умрат от глад преди да настъпи пролетта - каза Цветелина Щерева, производител на мед.- Основната причина за това е сушата през миналата година и липсата на хранителни запаси за студения сезон. Това ще накара много от производителите да се откажат от медарството и да се насочат към други сектори". В края на лятото миналата година пчеларите поискаха от земеделското министерство да им бъдат осигурени по 15 кг захар на пчелно семейство или паричната им равностойност, но помощта не беше отпусната. Според експерти, дори добивът на мед да намалее наполовина, пак ще има достатъчно, за да задоволи потребностите на вътрешния пазар. Причината за това е, че в Бълария консумацията на пчелния продукт е много ниска и достига едва 200 грама годишно на човек, сочат данни от статистиката.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.