1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Турското министерство на земеделието засилва мерките срещу птичия грип

Турското министерство на земеделието засилва мерките срещу птичия грип

Заради болестта, Иран затвори границата си с Турция

 

По данни на турското министерство на земеделието, изнесени в четвъртък, почти една трета от територията на Турция е обхваната в различна степен от птичи грип. В 24 от 81 провинции на страната са регистрирани смъртни случаи на домашни и диви птици. Заразата е засечена в Анкара, Истанбул, Измир, Кушадасъ, южните провинции, черноморската зона и окръзи, граничещи с Грузия, Армения, Иран и Ирак. Броят на заразените хора домомента е 18, сочат данните на Световната здравна организация.

Ръководителят на мисията на СЗО в Турция Гуенел Родие каза, че лабораторните тестове в Анкара показват, че трите деца от едно семейство, които починаха от началото на годината, са били носители на вируса H5N1.  Последните двама души, за които бе съобщено днес, че са носители на опасния вирус, също са деца.

Първите болни в Турция установени в края на декември в Догубеязит, близо до границата с Иран. Болестта бързо се разрасна, обхващайки район от изток на запад повече от 1600 километра.

Турското министерство на земеделието разпрати брошури в 81-те окръга на Турция, за да информира населението за болестта и как да се предпазва от нея. Иран вече е затворил границата си за трансгранична търговия  в района на Догубеязит. Представител на иранските гранични власти, пожелал анонимност, казал, че единствено ТИР-ове - турски и чуждестранни, преминават през граничния пункт Гюрбулак, който е на 45 километра от Догубеязит.

Иранската ветеринарна служба съобщи, че започва масово избиване на домашните птици в района на границата с Турция, за да избегне  разпространяването на птичия грип. Властите в Северен Ирак, където живеят предимно кюрди, също са засили мерките за защита. Забранен е вноса на птици от Турция. Всички камиони, които влизат в страната, са подложени на щателна дезинфекция.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.