1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учат предприемачи да кандидатстват за финансиране за селските райони

Учат предприемачи да кандидатстват за финансиране за селските райони

По тази мярка България има право да усвои до 2013 г. сумата от 3,2 млрд. евро

 

За да мотивират хората да кандидатстват, Лозаро-винарската камара, Бордът по туризъм и земеделското министерство започнаха кампания с практически семинари в шест големи града на страната. Първият се провежда в Ямбол. Кампанията се казва "Академия за земеделски производители". Тя ще ви помогне ако искате да направите с евро пари семейна животновъдна ферма, да отглеждате екологични зеленчукови и овощни градини, да развивате селски туризъм, да направите малка винарна или микростопанство на село.

Ямбол е първият от шестте областни града, където заинтересованите получават информация от първа ръка. В рамките на информационната кампания "Академия за земеделски производители" съвети как се пише успешен проект дава дори и председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов.

"Важно е да не демотивираме хората. Това е следващото стъпало на САПАРД. Има шест пъти повече пари, финансират се много повече проекти и мерки на земеделците, процедурите са доста по-облекчени, а достъпът много улеснен", заяви Пламен Моллов.

Националният борд по туризъм е подготвил и екип от консултанти, които да помагат в писането, и кандидатстването с проектите. "Част от този екип дори мина специално обучение в организации на Брюксел. Той е изключително компетентен и е в състояние да дава съвети и помощ за писането и предаването на проектите от А до Я", информира Поли Карастоянова.

Освен на тези семинари, информация за кандидатстване по различните мерки на програмата за развитие на селските райони, предприемачите на село могат да получат и от офисите на Службата за съвети в земеделието. Кампанията ще продължи до средата на ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.