1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учени от Института за космически изследвания и технологии разработват дистанционни методи за изследване на земята

Учени от Института за космически изследвания и технологии разработват дистанционни методи за изследване на земята

Страната ни е извела повече от 200 експеримента в космоса

Прецизното земеделие е неделима част от селското стопанство, а българската наука има заслуги в тази област. Учени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките разработват дистанционни методи за изследване на земята.

Страната ни е извела повече от 100 спътника и е направила повече от 200 експеримента в космоса. Дълги години учените от института разработват проекти и правят различни изследвания в няколко насоки.

Чрез дистанционните изследвания на земята се получава информация за вида и състоянието на обектите, без измервателната апаратура да има пряк контакт с тях.

До началото на космическата ера, например, в Сибирската тайга и джунглите на Бразилия са горяли със седмици полски и горски пожари, за които никой не е знаел. Днес това не може да се случи – минути след възникването, бедствието ще бъде засечено от сателит или от екипажа на Маждународната станция. Освен от космоса, информация може да се получи и от авиационна техника – най-вече с дронове. Мобилните роботи могат да изследват състоянието на различни земеделски култури, както и атмосферата.

Преди дни учените печелят и специалната награда за три изобретения в областта на безпилотната летателна техника. За своите последни изследвания в областта на прецизното земеделие, изследователите получават информация от белгийски спътник.

Институтът работи с аерокосмически изображения. Засега Европа има три спътника в областта на прецизното земеделие.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.