1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Удължаването на ловния сезон не крие опасност за разпространение на птичи грип в България

Удължаването на ловния сезон не крие опасност за разпространение на птичи грип в България

 

Във връзка с постъпили запитвания от екологични организации, от НВМС съобщиха, че удължаването на срока за отстрел на пернат дивеч от разрешените видове през м. февруари, не крие опасност за разпространение на птичи грип в България до момента, в който не започне да се наблюдава засилен прелет на водоплаващи птици.

Удължаването на ловния сезон за този дивеч до 28 февруари 2007г. е в синхрон със законодателството на страните от ЕС, според което до тази дата се ловува на разрешените за отстрел видове птици.

Независимо от съобщенията за поява на заболяването инфлуенца по птиците, регистрирано в Унгария, риск за разпространение на заболяването вследствие на удължения срок за ловуване няма, считат от НВМС, тъй като все още не е започнал интензивен прелет на белочела гъска от север на юг.

Ако при падане на температурата такъв прелет започне, становището за удължаване на срока за ловуване ще бъде преразгледано, са категорични от НВМС, ако това би крило опасност за разпространение на заболяването. При такава ситуация, генералният директор на НВМС ще предложи на министъра на земеделието и горите, съгласувано с началника на НУГ, да прекрати лова на пернат дивеч.

Настоящото удължаване на срока е по искане на Съюза на ловците и риболовците в България, тъй като променените климатични условия през периода ноември 2006 – януари 2007 г. са попречили да се осъществи сезонната миграция на водоплаващия дивеч. От Съюза считат, че поради необичайно високите температури и липсата на валежи, популацията на тези видове не е понесла стандартните зимни загуби, както и загуби от лов не само през този, но и през миналия ловен сезон, когато не бе реализиран успешен отстрел по тези видове дивеч. От НУГ допълват, че евентуална забрана в този момент би попречила на успешна реализация на фермерно произведен пернат дивеч.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.