1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна е срещу премахването на санкциите срещу Русия

Украйна е срещу премахването на санкциите срещу Русия

Според Германския земеделски съюз ембаргото е довело до големи загуби за фермерите

Украйна е възмутена от искането на Германския земеделски съюз за премахване на санкциите срещу Русия. В интервю за немски медии украинският посланик в Берлин посочи, че неговите сънародници са неприятно изненадани от призива на Йоахим Руквид.

В свое изказване Президентът на Земеделския съюз беше посочил, че наложеното от Москва ембарго за храни и аграрни стоки от Европейския съюз е довело до големи загуби за фермерите. Русия издаде забраната през 2014 година в отговор на санкциите, които Европа наложи на Федерацията заради анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна. "За германският аграрен сектор Русия беше важен пазар с търговски обем от над 1 и половина милиарда евро годишно, затова санкциите трябва да бъдат отменени", е заявил Руквид.

Според украинския посланик Андрий Мелник не може да става дума за катастрофални загуби за германската икономика. Той се позова на данни от Федералното земеделско министерство, според които за периода от 2015 до 2016 година аграрният износ от Германия към Русия се е увеличил с 2 процента и половина и е достигнал стойност от близо 900 милиона евро. Подобен ръст е имало и през 2016-17 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.