1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Украйна ще проведе референдум за продажбите на земеделски земи

Украйна ще проведе референдум за продажбите на земеделски земи

Позицията на Зеленский по въпроса претърпя промяна през последните седмици

Референдум ще реши въпроса дали чужденци ще имат правото да купуват селскостопански земи в Украйна. Това обяви новият президент Володомир Зеленский в специално телевизионно обръщение.

Според съобщението на президентството парламентът в най-скоро време ще определи правилата за провеждане на референдума. Тогава гражданите на Украйна ще могат да посочат дали чужденци и фирми, чиито основатели не са украинци, да имат правото да придобиват площи в страната след предстоящата отмяна на мораториума.

Позицията на Зеленский по въпроса претърпя промяна през последните седмици, след като през септември той още беше против отварянето на пазара за чужди граждани и компании. По-късно и министър-председателят не изключи чужденци да получат правото на покупки, но само, ако живеят повече от три години в Украйна и плащат данъци.  

Мораториумът върху търговията със селскостопански площи беше наложен след поземлената реформа в началото на 90-те години на миналия век, когато бяха премахнати колхозите от съветско време. Тогава възникнаха опасения, че хората, на които бяха върнати земите, биха ги продали на ниски цени, предлагани от чужди инвеститори и местни олигарси.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.