1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Улеснява се процедурата по учредяване на сдруженията за напояване

Улеснява се процедурата по учредяване на сдруженията за напояване

Осигурява се диференцирана процедура във връзка с учредяването на сдруженията за напояване

Улесняване на процедурата по учредяване и оптимизиране на дейността на сдруженията за напояване е заложена в одобрен от правителството проект на закон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията за напояване. Това ще доведе до ускоряване на процесите на създаване на модерно, пазарно ориентирано и конкурентно поливно земеделие.

Предлаганите промени са свързани с практическото прилагане на разпоредбите на регламентираните дейности по създаването и функционирането на сдруженията за напояване. Те осигуряват по-ясна и по-точно диференцирана процедура във връзка с учредяването на сдруженията за напояване. В законопроекта са уредени разпоредбите относно броя на учредителите на сдружението. Той е намален от 50 на 30 на сто от собствениците и ползвателите. Това се налага поради голямата раздробеност на земеделската земя на множество малки парчета и свързаните с това голям брой собственици и наследници. Изискването на кворум за редовност на учредителното събрание по сега действащата разпоредба води до затрудняване на процедурата по учредяване.

Сдруженията се създават с цел експлоатация, поддържане и реконструкция на технически средства и оборудване за напояване и отводняване. Това предоставя възможност за изпълнение на агромелиоративни и агротехнически мероприятия за подобряване състоянието на земеделските земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.