1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Уловът на риба тон ще бъде ограничен, но няма да бъде напълно забранен

Уловът на риба тон ще бъде ограничен, но няма да бъде напълно забранен

През тази година ЕК спря улова на риба тон с две седмици по-рано от миналата година поради попълването на квотите

 

Заплашената от изчезване риба тон в Средиземно море спечели благосклонността на европейските министри на земеделието и риболова по време на вчерашната им среща в Брюксел (27.10.08), предаде EUobserver.com. Те се съгласиха да излязат с обща позиция за по-строг контрол по опазването й по време на международната конференция на Комисията за опазване на рибата тон в Атлантическия океан (ICCAT), която ще се проведе в Маракеш.

Министрите отложиха налагането на пълна забрана върху улова на риба тон, но са готови да намалят квотите и сезона за риболов и да засилят контрола. През тази година ЕК спря улова на риба тон с две седмици по-рано от миналата година поради попълването на квотите. Срещу решението се обявиха Италия и Франция.

Освен намаляването на квотите за улов на риба тон министрите постигнаха споразумение да намалят и улова на треска в Западно Балтийско море с 15% през тази година за сметка на увеличение на риболова в Източно Балтийско море с 15%. Уловът на писия ще бъде намален с 5%, а на херинга – с 39%. Първоначалното предложение на ЕК предвиждаше ограничаване на улова на херинга със 63%.

Преди срещата на министрите в Брюксел "Грийнпийс" поиска пълна забрана върху улова на риба тон, докато Франция, Испания, Италия и средиземноморските им съседи не се справят с нелегалния риболов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.