1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Унгария настоява за общоевропейско решение за вноса от Украйна

Унгария настоява за общоевропейско решение за вноса от Украйна

Докато няма общоевропейско решение за ограничаване на вноса на зърно от Украйна, Унгария няма да отвори границата си за доставки от нападнатата от Русия държава. Това изтъкна унгарският земеделски министър в интервю за местно радио.
 
Според министър Ищван Наги Будапеща няма да допусне украинското зърно да продължава да навлиза в неограничени количества на територията на страната. Унгария настоява Европейският съюз да защити интересите на граничещите с Украйна страни, посочи Наги, който е съгласувал становището си с държавите от Вишеградската четворка, както и с България и Румъния.
 
По думите му е възможно всички тези страни да затворят границите си, тъй като за тях е неприемливо френските и германските лобисти да искат да извадят яйцата, захарта и пилешкото месо от списъка с продукти, които могат да се внасят без мито, а в същото време да оставят източноевропейците сами с проблема с украинското зърно.
Наги изрично приветства планирания за днес протест на унгарските фермери, които ще затворят един от граничните пунктове с Украйна. Според министъра цялото европейско селско стопанство и продоволствената сигурност са в опасност, защото са силно пропити със зелени идеологии. Няма и защита на пазара от вноса на аграрни продукти от трети страни, както показвал примерът с Украйна.
 
Той подчерта, че за разлика от западните правителства, които ограничават средствата за своите фермери, Унгария продължава да подкрепя сектора в големи мащаби. За следващите три години националното съфинансиране е увеличено на 80%, в резултат на което стопаните могат да получат общо 75,4 милиарда евро. Само 15 милиарда от тях идват от Брюксел, останалата част са собствени средства.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.