1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ураганен вятър е нанесъл сериозни щети в защитена местност

Ураганен вятър е нанесъл сериозни щети в защитена местност

 

Ураганен вятър е нанесъл сериозни щети в защитена местност "Вековна церова гора" край село Церовец, община Иваново. Това съобщиха от Регионалната дирекция по опазване на околната среда в Русе. Проверката е извършена на 23 април по сигнал на служители на дивечовъдна станция "Дунав".

Повторна проверка е извършена в четвъртък, за да се установи размерът на щетите в границата на защитената местност. Експертите са констатирали 50 унищожени дървета от вида дъб – цер, на възраст между 100-130 години. Голяма част от тях са пречупени, изкоренени или с прекършени главни клони, което намалява шансовете им за оцеляване. Само 12 дървета са останали невредими след  природната стихия.

Кметския наместник на село Церовец е получил предписания да вземе мерки, за да предотврати оползотворяването на дървесината от недобросъвестни граждани. Експертите ще подготвят становище, което ще съгласуват с Министерството на околната среда и водите. Според закона за защитените територии всички дейности, които се извършват в защитени местности, трябва да се съгласуват или одобряват от ековедомството.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.